Skip to main content

Modulairewoningen

Modulair bouwen is een snelgroeiende nieuwbouwmethode die steeds meer terrein wint in de bouw. Wat is het en waarom is deze duurzame bouwmethode zo geschikt voor de woningbouwambities? Lees alles wat je moet weten over modulair bouwen in dit kennisartikel.  

Door de gestandaardiseerde processen en de betere kwaliteitscontroles zijn er minder faalkosten. Er wordt minder materiaal verspild en er is veel minder transport nodig. 

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is het bouwen met gestandaardiseerde, geprefabriceerde modules die op de bouwplaats in elkaar worden gezet en aan elkaar worden gekoppeld. Het doel van modulair bouwen is om de bouwtijd te verkorten, de kosten te verlagen en de kwaliteitscontrole te verbeteren. Modulair bouwen is daarmee een goed alternatief voor traditionele bouwmethoden. 

Betekenis van modulair bouwen

De term “modulair bouwen” verwijst naar een bouwmethode waarbij de onderdelen en modules van een constructie worden gebouwd in een fabriek en vervolgens worden vervoerd en gemonteerd op de bouwplaats. 

Verschil met traditionele bouwmethoden

Het grote verschil is dat bij traditionele bouwmethoden bijna alles wordt gemaakt op de bouwplaats. Bij modulair bouwen wordt bijna alles gemaakt in de werkplaats / fabriek. Er wordt nog weleens gezegd dat de kwaliteit van traditionele bouwmethoden beter is. Dit wordt gedacht, omdat modulair bouwen eerst werd ingezet voor het snel bouwen van tijdelijke accommodaties. Dit is achterhaald. Modulair bouwen heeft een vlucht in kwaliteit genomen en heeft inmiddels meer voordelen t.o.v. traditionele bouwmethoden. 

De voordelen van modulair bouwen

Snelheid
Aangezien er de komende jaren veel woningen bijgebouwd moeten worden is dit een groot voordeel. Modulair bouwen is tussen de 30% en 50% sneller dan traditionele bouwmethoden. Dit komt o.a. door gestandaardiseerde processen en het minder afhankelijk zijn van beschikbaar personeel of weersinvloeden op de bouwplaats. 

Minder kosten
Door de gestandaardiseerde processen en de betere kwaliteitscontroles zijn er minder faalkosten. Er wordt minder materiaal verspild en er is veel minder transport nodig. 

Minder overlast
Tot 90% minder vervoersbewegingen en een kortere bouwtijd zorgt voor minder overlast voor de buurt. 

Beter voor het milieu en duurzaam
Minder transport is ook minder vervuiling, daarnaast wordt er tot 90% minder afval geproduceerd tijdens het bouwen en is er minder energie nodig tijdens het bouwproces. Modules zijn her te gebruiken en zelfs recyclebaar, waardoor dit dé oplossing is voor duurzaam bouwen. 

Flexibiliteit
Een modulair gebouw kan makkelijk worden aangepast, verkleind of vergroot worden door de modules aan te passen. Zo kun je een gebouw aanpassen als er andere behoeftes zijn. 

De nadelen van modulair bouwen

Er zijn weinig nadelen aan modulair bouwen en daarom wordt deze bouwmethode steeds meer gebruikt. Het imago van modulair bouwen is inmiddels niet meer zoals het vroeger was, modulair bouwen kan zich qua kwaliteit meten met de traditionele bouwmethode.

Hoe werkt modulair bouwen?

Het begint met een ontwerp van een architect of ingenieur waarna de verschillende elementen voor de module worden gemaakt in de fabriek. Hiervoor worden dezelfde materialen gebruikt als in de traditionele bouwmethoden, denk aan beton, staal en hout. Voordat deze elementen worden vervoerd naar de bouwplaats wordt alles getest. De kans op fouten is minimaal door de standaardisering van het proces, vaak is robotisering hier een onderdeel van. Als alles klaar is worden de elementen op volgorde en op de juiste tijd vervoerd naar de bouwplaats zodat alles goed en snel gemonteerd kan worden. Zo ontstaat een gebouw wat is samengesteld uit modules.